"Четири социални поеми“ е 12-ата поетична книга на Светла Дамяновска от общо 16-те издадени до сега. За идеята и посланията, закодирани в книгата, поетесата сподели, че идеята се е породила спонтанно, докато завършвала шестата си поема – последната - „Безкрайна пандемична поема“, е съвсем нова и е посветена на ковид пандемията.“:

"В тази книга съм обединила поеми, които са писани през различни периоди от моя живот. Първата - „Метаморфоза“, е от 1999 г., десет години след Промяната в България. Втората - „Пролетно топене“, е от 2006 г., третата е „Протестите на 2013 г.“, а четвъртата - „Безкрайна пандемична поема“, е съвсем нова и е посветена на ковид пандемията.“

Тревожното време, несигурността и апатията сами подсказали идеята да се направи един поетичен социален обзор на нашето време, наречено „Време на прехода“. В три от поемите Светла Дамяновска умело е вплела цитати от емблематични творби на Пенчо Славейков, Гео Милев, Никола Фурнаджиев, които крещящо кореспондират с нашето време.

„Социалният елемент преминава като „червена нишка“ и през четирите текста. Започва от „Децата на Промяната“, т. е. моето поколение, което изстрада и продължава да изживява този Преход, който така и не свършва. През демографския срив, който е отразен в „Пролетно топене“, през протестите на 2013-а, които, за мое голямо съжаление, четейки текста, ми се струват толкова актуални и към днешна дата. И вече в световен мащаб - ковид пандемията, като тази поема е малко по-специална: при нея статистическият елемент, т. е. проследяването на заболелите и жертвите на болестта, е един вид летопис на ковидното време." – допълни Дамянова.

Особено впечатление прави композиционното решение на четвъртата поема - „Безкрайна пандемична поема“. Със своята конкретна датировка творбата звучи като поетично-филосфски календар, проследяващ драмата не на отделната личност, а на цялото човечество.

Графиките в книгата са на самия автор, а дизайнерското оформление на корицата в черно-бяло са на Владимир Дамяновски, син на поетесата.

Премиерата уважиха ценителите на писменото слово, колеги и приятели. Сред тях бяха заместник-кметът Нели Минева, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, секретарят на НЧ „Просвета 1925“ Моника Петкова и други.