"Това е ден, в който трябва да се замислим, че всеки един от нас има силата да бъде съвременния будител. Независимо това дали това ще бъде третокласникът от НУ „Св. Софроний Врачански“, който свири на гайда или единайсетокласникът, който пише сайт за развитието на Враца.

Скъпи съграждани, отворете душата и сърцето си за българщината и тогава съм сигурен, че нашият град ще разцъфтява още по-силно духовно, защото Враца е люлка на духовността. Нашият духовен водач и покровител, пред който сме се събрали днес - Св. Софроний, епископ Врачански е пример за това. Честит празник!“, каза още в приветствието си Каменов.

В Деня на народните будители - 1 ноември, стотици врачани се събраха пред паметника на небесния покровител на Враца Св. Софроний Врачански, за да се преклонят пред видните българи, съхранили родното слово и духовност през вековете.

Празничната програма бе открита с "Химн на будителите“ в изпълнение на средношколския хор при Средно училище "Отец Паисий“, а ученици от Начално училище "Софроний Врачански“ представиха литературна композиция за будителите.

Сред официалните гости на празника бяха областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции. Да почетат делото на народните будители дойдоха ученици от всички учебни заведения, жители и гости на града, общественици.

Водосвет молебен за здраве и благоденствие на врачани отслужи отец Николай Костадинов, секретар на Врачанската св. Митрополия, а в края на проявата, в знак на признателност, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Св. Софроний Врачански.

В празничната програма взеха участие духовият оркестър към Читалище "Развитие" и средношколският хор при СУ "Отец Паисий".