"Днес поставяме началото на един изключително важен за региона проект - изграждането на водопровод, който ще захранва не само Враца и населените места, но и Мездра, заяви по време на церемонията кметът на Враца Калин Каменов. Подобна инвестиция в региона не е правена от 70-те години на миналия век. Преди стартирането на дейностите, положихме големи усилия и проведохме над 480 отчуждителни процедури. Благодарение на съвместните усилия на двата областни центъра - Враца и Монтана, съвсем скоро загубите на питейна вода, ще бъдат драстично намалени, а качеството й ще отговаря на всички условия. Благодаря на всички ангажирани експерти от министерствата, от местните администрации, с които положихме големи усилия, за да стартираме строително-ремонтните дейности. Пожелавам успех на строителя и вярвам, че 33-километровото трасе ще бъде завършено качествено и в срок",каза в заключение Каменов.

В рамките на събитието Гергана Ангелова - представляваща фирмата изпълнител "МС-ТЕХНО-ХИДРО" ДЗЗД, заяви, че строително-ремонтните дейности по трасето няма да засегнат жителите на гр. Враца и съвсем скоро населените места в региона ще имат качествено водоснабдяване.

Началото на строителството бе поставено със символична първа копка, направена от кмета Калин Каменов, областния управител Малина Николова и Гергана Ангелова - представител на фирмата изпълнител.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужение с отци от епархията.

На събитието присъстваха още областният управител на Монтана Росен Белчев, народният представител Красен Кръстев, председателят на Общински съвет - Враца Нели Стоянова, общински съветници, кметове на общини от региона, експерти от Министерство на околната среда и водите, управителят на ВиК - Враца Ангел Престойски.

Строително-ремонтните работи по проекта включват рexaбилитaция нa cтoмaнeния вoдoпpoвoд - пoдмянa нa ĸaпaци нa cъopъжeниятa и мoнтaж на нoви ĸaтoдни cтaнции, пoдмянa нa cпиpaтeлни ĸpaнoвe и въздyшници.

Фирмата изпълнител ще подмени всички тръби по стария азбестоциментов водопровод с нови, чугунени тръби, като успоредно с това ще се изградят нови шахти за управление и измерване на водния поток. Предвижда се дa имa 8 oтĸлoнeния зa вoдocнaбдявaнe и нa дpyги ceлищa пo тpaceтo мy.

Общият размер на инвестицията по проект "Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца - II фаза" е в размер на 114 506 125,63 лв., като безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. е 78 246 103,33 лв. За изграждането на довеждащия водопровод от язовир "Среченска бара" до гр. Враца е сключен договор с фирмата изпълнител "МС-ТЕХНО-ХИДРО" ДЗЗД в размер на 46 338 270,16 лв. без ДДС.

Очаква се след завършването на строително-ремонтните дейности и въвеждането в експлоатация на новия водопровод да бъдат намалени загубите на вода и да се осигури нормално водоснабдяване за всички селища, попадащи в обхвата на водопровода. Същевременно ще се създадат условия на живущите за ползване на питейна вода, която да отговаря на съвременните санитарно-хигиенни норми.