За MediaNews един от инициаторите на протеста Искрен Дилов каза: "Имахме намерение да потърсим среща с омбудсмана Мая Манолова, решихме обаче, че е по-удачно да поискаме да ни чуе Президентът Румен Радев. Ще му представим нашите констатации за несъответствията в системата на здравеопазването с Конституцията. Искаме да го убедим да сезира конституционният съд, за да се предприеме промяна в цялата здравна система, която в този си вид нарушава правата на гражданите за безплатен достъп до медицински грижи и услуги. Какво се случва във Враца? Напускат лекари, затварят отделения, инвазивната кардиолагия спря приема на болни... Министър Ананиев каза, че няма да прекъсва дейността на болницата, а какво се получава? От това повече накъде да се прекъсва?

В Конституцията е записано, че здравеопазването се финансира от бюджета, други източници и осигуровките на гражданите. Никъде не пише, че болниците трябва да са търговски дружества и да търгуват със здравето на хората. Питаме: Защо по закона за здравните заведения у нас има регистрирани само три болници - Правителствена, Военно-медицинска академия и МВР болница? Ние питаме защо не направят правителствената болница търговско дружество, а всички останали болници да направят лечебни заведения?

Убедени сме, че не трябва да се работи само "на парче". Излезли сме на протест не само заради дереджето на нашата, врачанската болница. Искаме здравеопазване според основния закон на Република България - Конституцията. Ще продължим с протестите и ще изпратим събраните подписи до Президента, дано той да ни чуе!”.

На протеста дойде и лидерът на БСП във Враца Иво Лилов Той заяви пред MediaNews, че подкрепя протеста защото е справедлив, защото Враца има нужда от истинска, работеща болница, защото региона има нужда от внимание, което не получава към момента нито от държавата, нито от eвропейските институции.