Въпреки дъждовния предиобед, подножието на античната крепост оживя от ранносредновековни българи, средновековни воини, викинги и кръстоносци, както и от антична музика и танци. Начало на съхраненото наследство даде изпълнението на Акустична формация „Фрея” („Freija”) от гр. Пловдив, с песента „Ой, Лазаре, Лазаре“, която се понесе над античната крепост и смълчаните мътни води на Искъра.

Фестивалният ден бе открит от Жасмин Първанов, председател на варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“. Той представи и поздрави участниците във фестивала и благодари за съдействието и организацията на кмета на Иван Аспарухов и община Мездра за гостоприемството, отличната организация и ползотворно сътрудничество за опазването на традициите и нашето историческо и културно наследство. Първанов пожела на участниците и гостите здраве и повече такива форуми, които съхраняват миналото ни и са живите уроци по история на децата ни.

Специален поздрав към всички поднесе и кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, който подчерта, че в тази среща на вековете нито дъждът, нито битките, нито мрачното време са плашели предците ни, освен гръмотевиците. Той изрази своето задоволство от дългосрочното сътрудниество с пазителите на българщината от Сдружение „Авитохол“ и пожела тези срещи да пребъдат в годините.

Фестивалният ден продължи със средновековна музика и танци. Най-малката участничка в средновековното веселие бе четиригодишната Владислава от Пловдив. В своеобразния Музей на открито бяха представени демонстрации на средновековни занаяти.

В тазгодишното издание на фестивала взеха участие Сдружение „Виа Претория“ от София, които представиха бита, традициите, занаятите ковачество, дървообработка, накити и бижута и военното дело, на ранните обитатели на Източната римска империя (Византия).

Сдружение „Ситалк“ от Пловдив – пресъздадоха късноантични поселения и ритуали. Сдружение „Багачин“ от село Дреновец и град Лом – възстановка на бит и култура на късноримските федерати в Източната римската империя по лимеса - северозападната й граница;, Българска школа за старинни войнски изкуства „Величие“ при Исторически парк - с. Неофит Рилски от Ранното средновековие;, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” от Варна - бит, традиции и култура на ранносредновековните българи от периода на заселването им отсам Дунав;

Национално дружество „Традиция” – РК „ Велико Търново“ – представиха облекла и занаяти от късното средновековие. Сдружение за исторически възстановки „Филипопол“ от Пловдив“ пресъздадоха късносредновековните рицари тамплиери по нашите земи;

Тук отново бяха - познатие майстори занаятчии Иван Рендаков от Пловдив със своите късноантични и средновековни бижута, мъниста, стъклопластика и древни накити, Ивайло Енев от Русе умело ковеше шлемове и брони.

Калина Атанасовас Работилница „Бъдъмба“ от Варна представи „Българският средновековен костюм“ - реконструкции на облеклото през Второто българско царство. Д-р Константин Колев и Мартин Геланов от София- средновековна реконструкция на викинги/варяги, и НД "Традиция" - Велико Търново

Естествен интерес предизвика лагерът на Любомир Милинов от София, който разказа малко известната история на средновековната медовина. Тази напитка е приготвяна специално за сватбени тържества и е била привилегия първо на младоженците, откъдето е дошъл и изразът „меден месец“, за да им сладък и безкраен живота.

Гостите на фестивала за пореден път опитаха средновековните гозби на Петя Крушева от Пловдив, както и реплики на средновековната медицина. По-любопитните можеха да си закупят и нейната книга „Средновековни рецепти“.

Особен интерес предизвика лагерът на Алеко Начев от София – пътуващ търговец и властелин на подправките, който с изискан дворцов реверанс приканваше гостите към благоуханната си стока.

През втория фестивален ден гостите ще могат да видят обучение на младежи и деца в средновековни воински умения: стрелба с лък и бой с хладни оръжия, разкази за войскарите, да изпробват точния си мерник в стрелбата с лък, както и атрактивната традиционна „Битката за моста“.

Официални гости на фестивала бяха Нели Минева – зам.-кмет, Яна Нинова - председател на Общинския съвет, общинските съветници д-р Ивайло Тодоров и Тихомир Илчев, директорът на Регионалния исторически музей във Враца археологът Георги Ганецовски, представители на общинската администрация, жители и гости на железничарския град.