Подножието на античната крепост оживя от ранносредновековни българи, печенеги, татари, средновековни воини, както и от антична музика и танци. За първи път фестивалът имаше и международно участие - клубът „НОКОРС“ (Златната орда) от румънската столица Букурещ за възстановки, пресъздаващи културата на монголи и татари. Те представиха техниката на изработване на животински пластични миниатюри, които са били неизменна част от ежедневието на древните народи, населявали земите отвъд Дунава.

В тазгодишното издание на фестивала участваха още Сдружение "Виа Претория" - София, които пресъздадоха ранните обитатели на Източната римска империя - бит, традиции, занаяти и военно дело, ковачество, дървообработка, свещолеене, кожарство, керамика, накити и бижута.

Пловдивското сдружение „Ситалк“ пресъздадоха късноантичните поселения и ритуала на култа с автентични жречески молитви, заклинания и жертвоприношения към богинята Флора, който се е празнувал от 18 април до 3 май.

Тук отново бяха традиционните участници от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” от град Варна, възстановяващи бита, традициите и културата на ранносредновековните българи от периода на заселването им отсам Дунав.

Националното дружество „Традиция” РК Велико Търново отново впечатли с облекла и занаяти от Късното средновековие.

Особен колорит във фестивалния ден отново внесе Група „Фрея” („FREIJA”), чиято средновековна музика огласяше крепостта и шумолящите води на Искъра, кротко протичащ под каменистия хълм.

Домакините от „Пазителите на Калето“ и група от ентусиасти показаха елементи от бита, облеклото и снаряжението от ранното Средновековие и приготвиха автентично ястие с пилаф с булгур по специална рецепта на Петя Крушева.

Официални гости на фестивала бяха Яна Нинова - председател на Общинския съвет, кметът Иван Аспарухов, секретарят на Община Мездра инж. Светлана Мицева, представители на общините Своге и Нови Искър, директорът на Регионалния исторически музей във Враца археологът Георги Ганецовски, жители и гости на Мездра.