Предложението предизвика бурно негодувание на седящите вдясно от групата на ГЕРБ. В ролята на говорител на опозицията влезе съветникът Момчил Младенов от групата на БСП. Добре подготвен по темата той започна да чете предварително подготвен контра доклад и макар председателят Нели Стоянова да го предупреди, че регламентираните 5 минути са му изтекли продължи своеобразния си монолог заявявайки, че следващия път ще си носи хронометър. Съпоставянето, което направи с други общини и цифрите, които посочи имаха за цел да се приеме, че изразява мнението на бизнеса в града и Младенов настоя такса смет за юридическите лица да се намали и от 7.5 да стане 6 промила.

И за компетентните и за не дотам осведомените в залата стана ясно, че докладът на Младенов си беше чиста проба лобиране за частни интереси, тъй като факторите определящи минималното повишение на сметките бяха мотивирани в осем точки на докладната. Кметът Калин Каменов оприличи изказването на Младенов на „политическа аритметика” и неразбиране на проектопредложението за таксите, тъй като е четено „така, както дяволът чете Библията”. Младенов настоя предложението му да бъде разгледано и гласувано и почти тържествено го връчи на кмета.

Както някога, в едни други времена, са разхвърляни позиви, той обиколи залата и подхвърли на всички съветници копия своя „доклад”. Беше обявена почивка, за запознаване на съветниците с дългото писание, след която се пристъпи към гласуване и на още едно предложение от д-р Иво Ралчовски. Местните сенатори приеха с 28 гласа „за” , пет „против” и два „въздържал се” предложението на д-р Ралчовски от групата на ГЕРБ с което жителите на Враца ще плащат минимално увеличена такса смет- от 0.25 промила, тя става 3.00 промила. Друг е въпросът, че на хората макар и минимално, това поскъпване няма да им се хареса. Предложението на Младенов не бе прието, за него дадоха положителен вот само 5 съветника.

За сравнение в залата бяха обявени таксите за смет на юридически лице в близките общини на Враца - Оряхово-10.5, Видин 9.00, Ловеч-10, Берковица-8.10 и Козлодуй-8.3 промила. Между репликите и дупликите, кметът Каменов попита Младенов колко такса смет плаща годишно за един от магазините си. Младенов отговори, че цифрата е 8 000 лева. Кметът пък обеща да провери дали е вярна.