Кои семейства имат право на тази помощ - попитахме началник отдел „Социално подпомагане” при ДСП - Враца, Миглена Георгиева.

„Право на еднократната целева помощ за ученици имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 400 лева.

Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.Молби-декларации се подават по постоянен адрес до 15 Октомври, след записване на детето в първи клас. Размерът на тази помощ към момента е 250 лева.

Еднократната целева помощ за ученици се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции само веднъж за целия период на обучение, при първоначалното записване на детето в първи клас. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.”- разясни условията Миглена Георгиева.