„Съдът в Страсбург също е имал повод да се произнесе по отношение събирането на биометрични данни и при преценка на пропорционалността приема, че снемането на отпечатъци и трайното им съхранение излиза извън поставените цели и е непропорционално“ гласи становището.

Манолова пише още, че като национален омбудсман, защитаващ правата на гражданите е силно обезпокоена от възможността въвеждането на тази или подобна система да доведе до сериозни рискове, както за сигурността и правата на гражданите, така и за достъпа им до медицински услуги.

Според нея се създават реални предпоставки за нарушаване на правото на гражданите на лична свобода и неприкосновеност, а също и на достъп до медицински услуги на трудно подвижни и неподвижни граждани с увреждания, както и за жители на малки и отдалечени населени места.

Като заключение, омбудсманът уверява, че ще настоява пред отговорните органи и институции за предприемане на действие за възстановяване на права и свободи на граждани в случаите, когато те са нарушени.

Източник :webnovinar.com