Оказа се обаче, че обществената поръчка все още не е приключила, а новата апаратура стои в кашоните.

„Това е мое пето посещение тук и ще бъде адекватно, ако кажа, че и здравното министерство, и ръководството ме заблуждават за това кога и как ще започне ремонт на родилното отделение, за което бяха отпуснати пари още през есента на миналата година. Вече ще стане почти една година, в която стартирането на ремонта не може да започне“, каза омбудсманът пред местните медии.

„Министерството на здравеопазването беше поело ангажимент, че до 25 април т.г. ще представи проект за новите съсловни организации в здравеопазването. След това беше поело ангажимент, че до 10 май 2019 г. ще представи методика за формиране на работните заплати в здравеопазването и беше обещало, че от 1 юни 2019 г. медицинските сестри и медицинските специалисти ще получат новите увеличени заплати. Всички сме наясно, че това не е така. Има увеличение тук и там, между 50 лв. и 80 лв., а за болницата във Враца това увеличение е с 60 лв. от 560 лв. на 620 лв. Но дори и тези пари не им се изплащат редовно, аванси вече не получават. Как тези хора ще погледнат децата си на 1 юни, когато дори и на празника на детето няма да имат пари, с които да ги изведат и им купят подарък”, попита Манолова.

Според нея здравното министерство въвежда в заблуждение както работещите в системата, така и българските пациенти.„Не е толкова учудващо, това което се случва в болницата във Враца, но то няма как да не ме възмущава като обществен защитник, като защитник на гражданите. Цинично е след протестите на хиляди медицински специалисти да не се промени абсолютно нищо, след обещанията за 30 млн. лв., 50 млн. лв. и още 50 млн. лв., да не се промени нищо и смятам, че ще се наложи на ръководството на министерството да дава обяснение. Аз не знам с какви очи гледат медицинските сестри“, възмути се Мая Манолова.

По-късно по време на срещата й с изпълнителния директор Евгени Любенов той увери, че обществената поръчка за ремонта на родилното отделение е стартирана и резултат от нея се окачва до седмица. „В инвазивната кардиология се ремонтира ангиозоната, т.е. тя е ремонтирана, но се установи, че трябва да се възстанови самата плоча и под помещението се изгражда съоръжение, което ще помогне за стабилизиране на конструкцията“, обясни Любенов и обеща монтирането на ангиографа да се случи другата седмица.

На срещата обаче не стана ясно точно кога работещите във врачанската болница ще получат заплатите си, тъй като директорът отказа да се ангажира с конкретна дата.

Източник: ombudsman.bg