Чиренското газонаходище се намира между селата Чирен, Осен и Баница, на 20 км северно от град Враца. Цялата територия, предвидена за получаване на 3D сеизмични данни, е 200 кв. км при средна надморска височина 270 м. На територията са разположени 40 сондажа на ПГХ Чирен, от които 22 експлоатационни, 10 наблюдателни и други сондажи.

“Булгартрансгаз" ЕАД е оператор на единственото в България подземно газохранилище “Чирен”, което се използва основно за регулиране на сезонните изменения на консумацията и доставките на газ в страната като през летния период се извършва нагнетяване на газ, а през зимния - добив. Изградено е на базата на откритото през 1963 г. газокондензатно находище, на което до 1974 се извършва добив, след което се трансформира в газохранилище. За развитието на газовата инфраструктура в региона, с цел обслужване на националния и регионалния пазар, „Булгартрансгаз” ЕАД планира да увеличи капацитетите на добив, нагнетяване и съхранение на природен газ в ПГХ „Чирен”. Поръчката за провеждане на 3D полеви сеизмични проучвания върху площта на находището е част от проекта от общ европейски интерес за разширение на ПГХ „Чирен“ и се финансира от програмата „Механизъм за свързване на Европа“.

Избраният от „Булгартрансгаз“ изпълнител, със седалище в полския град Торун, има 50-годишен международен опит в проучванията на конвенционални и неконвенционални въглеводородни находища, разработване на геотермални резервоари и подземни хранилища за световната индустрия. Основната ѝ дейност е придобиване на сеизмични данни, тяхната обработка и интерпретиране. Президент на компанията е Пьотр Антоник. Подизпълнител за 5% от възложените ѝ дейности ще е българската фирма „Еко бласт инженеринг“ ООД с управител Харалампи Желев. Освен нея до последния етап на оценка е стигнала и офертата на френската компания „СЖЖ Сервиз САС“ - класирана на второ място с едва 42,69 точки заради ценовата ѝ оферта на стойност 9 802 022 евро без ДДС. Отстранени от участие са румънската компания „Проспекциуни“ и азербайджанската „Socar Balkans § GGD“.

Интересното в случая с „Проспекциуни“ е, че тя бе определена за изпълнител в първата поръчка, стартирана през 2015 г. от „Булгартрансгаз“. Спечелилата сега „Геофизика Торун“ през 2016 г. обжалва избора пред Комисията за защита на конкуренцията и тя обяви поръчката за незаконосъобразна. В хода на производството тогава стана известно, че румънската компания е в несъстоятелност към датата на избора. Причината за решението на КЗК да отмени поръчката като незаконосъобразна е, че компанията не е доказала годината на производство на предложените от нея източници на сеизмична енергия вибратори и регистрираща система, а само годината на закупуването им. Въпреки изричната забрана на Закона, комисията по избора е изискала допълнителна информация и доказателства за годината на производство. С допълнителното представяне на снимки на регистрационните табели на всеки от вибраторите и фактури за закупуване на записващата станция, която ще бъде ползвана при изпълнението на поръчката и съпътстващите я компоненти, „Проспектуини“ АД на практика е променил техническото си предложение, което е недопустимо и е следвало да бъде отстранено от участие в процедурата.

Това е причината през септември миналата година „Булгартрансгаз“ ЕАД да обяви нова поръчка, която финализира сега с договор. До отваряне на ценовата оферта на „Проспектуини“ във втората процедура не се стигна, защото е отстранена на по-ранен етап. В сегашната ѝ документация се сочи, че се представлява от съдебен администратор чрез практикуващ ръководител по несъстоятелност. От сайта на съдебния администратор Euro Insol SPRL става ясно, че искът на компанията по несъстоятелност е бил потвърден от Букурещкия трибунал, който е открил производство по несъстоятелност и е назначил юридическия администратор на Euro Insol SPRL. Съобщава се за загуба на 30 млн. леи и печалба от 6,3 млн. леи през 2015 г., като загубата е заради срива в цената на петрола. „Компанията е контролирана от бизнесмена Овидиу Тендер, който е осъден на 12 години затвор за обезценяване на „Carom Oneşti“, сочи още юридическият администратор.


Източник: .actualno.com