"Предложихме на МС три варианта със съответните анализи за видеонаблюдението по време на изборите. Какви ще са устройствата зависи от изпълнителя на обществената поръчка. Стойността е близо 6,5 млн. лв. Това е оптималната цена", допълни той.

Мазнев уточни, че става дума за цялостно техническо решение – видеонаблюдение и видеозаснемане, което ще започне да функционира когато приключи изборния ден.

Зам.-министърът обясни какви ще бъдат стъпките при използването на видеонаблюдението. Той каза, че те са максимално опростени, предвидено е и да се направи демонстрация как работят устройствата, след като те бъдат избрани.

„Видеозаснемането надгражда честността и прозрачността на изборите. То не е решаващо за това, но е допълнителна гаранция“, допълни Мазнев. Той посочи, че там където няма достатъчно добър интернет ще има видеозапис, а във всички останали секции, в които има интернет ще може да се гледа онлайн. Мазнев уточни, че в определен сайт ще има възможност всеки да може да проследи на живо броенето на бюлетините.

Зам.-министърът коментира и електронното гласуване в Естония. Той каза, че „лека – полека вървим към следваща стъпка - дигитализация, цифровизация, изкуствен интелект“. Мазнев посочи, че се работи в посока за електронно онлайн гласуване.