С цел намаляване на процедурите, свързани с обжалване на експертните решения на ТЕЛК пред НЕЛК, се предвижда ограничаване на броят на възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК, се посочва в доклад на министъра на здравеопазването. Такава възможност се предвижда еднократно, като при повторно обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура, НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го решава по същество.

В проекта се предвижда да се регламентира задължението на регионалните здравни инспекции да уведомяват служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.В документа е предвидено органите на медицинската експертиза да могат да ползват пълната информация от записите в електронните здравни досиета на пациентите (единствено за целите на експертизата). Целта е да се осигури пълноценна и обективна оценка на работоспособността/вида и степента на увреждане въз основа на цялата налична информация за здравословното състояние на лицето и намаляване на случаите, при които ТЕЛК изисква допълнителни изследвания и консултации в хода на процедурите по експертиза.

Предвижда се и допълнително стимулиране на комисиите, които се произнесат в двумесечен срок. Данни към края на миналата година показват, че от съществуващите 70 комисии в страната, само 29 се произнасят в законово определения тримесечен срок, се посочва още в доклада. Между четири и шест месеца се произнасят 17 ТЕЛК, до 12 месеца – 9 ТЕЛК и над 12 месеца – 15 ТЕЛК, като най-дългият период на произнасяне достига до четири години.


Източник: .actualno.com