В Монтана и още 14 градове на страната има такова помещение. "Синята стая" е оборудвана със специализирана аудио и видео техника. Състои се от две отделни помещения, като едната стая предоставя спокойна и приветлива атмосфера за детето, а в другата е разположено специализираното оборудване за провеждане на разпит и създаване на видео и аудио запис. Събраните данни при разпита се записват с камери в "Синята стая" и компютър в помещение зад така нареченото венецианско огледало.

До момента малолетни и непълнолетни във Враца в досег със закона се разпитват в полицията и пред съдия в съдебна зала. Заседанията са при закрити врата, но в залата присъстват съдебни заседатели, наблюдаващ прокурор, психолози, родители или законни представители на децата и адвокати и особени защитници. Разпитите пред толкова много хора определено са стрес за децата и снемането на показанията им по съответното дело са труден процес за страните по делото, за състава на съда и най-вече за подрастващите, поставени в тежка за крехката им психика среда.

Кметът Калин Каменов каза за MediaNews, че помещение вече е осигурено и до края на месеца ще започнат ремонтни дейности в сградата на бившата детска градина срещу езиковата гимназия в града. Оборудването ще бъде финансирано от Министерството на правосъдието, откъдето в момента са в избор на изпълнител, който да оборудва "Синята стая".