© РИМ-Враца

Темата на симпозиума бе съсредоточена върху културно-историческите ценности и тяхното опазване. Във връзка с това, кметът Иван Аспарухов разказа за основните идеи, които Община Мездра е представила и какви инициативи предстои да предприеме. Той обърна внимание, че чрез този фонд могат да се финансират туристически атракции и различни обекти главно в сферата на туризма, и икономиката, където има възвръщаемост, и в крайна сметка, какви перспективи за развитие има. Бяха представени АК „Калето” и Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура, който ежегодно се провежда в археологическия комплекс. Предстои довършване на непроучената западна част на крепостта, реставрация и консервация, изграждането на информационния център, за който има готов проект – „Български Северозапад”.

Предвижда се също извършване на пълна археология в района на с. Люти брод – древния Коритенград, който въобще не е проучван досега. Другият обект, който може да бъде включен, е Черепишкият манастир, който е културен паметник от национално значение.

Аспарухов подчерта, че от гледна точка на общината, идеята е а да се изгради един цялостен археологически комплекс – „Калето” – Коритенград- Черепишки манастир. Той допълни, че на този етап има отлично взаимодействие с Природен парк „Врачански балкан”, съвместно с който вече има изградени туристически и екопътеки, Информационен център в с. Люти брод и младежкият еколагер в село Очин дол. По този начин ще се затвори един сериозен туристически продукт в тези зони.

Кметът поясни какви са възможностите за финансиране от страна на Фонда, като подчерта, че именно чрез този фонд сега ще бъде извършена реконструкцията на общинския пазар. Също така отбеляза, че по фонда е възможно обществената част да се финансира чрез грантове, ако е за общината. Но за цялостния проект е допустимо включването и на търговски субекти – частни лица. Финансирането за тях ще бъде под формата на кредити, с възможност завъзвръщане на средствата чрез експлоатация на отделните обекти.

Относно изготвения през 2002 г проект Геопарк "Искърски каньон", или "българският Гранд Каньон", в който са включени трите основни общини в района на Искърския пролом - Мездра, Своге и Нови Искър и Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" . Иван Аспарухов поясни, че идеята е да се кандидатства цялото Искърско дефиле да влезе в ЮНЕСКО като защитена територия, като геопарк, но това е вече институционална работа.

Предвид нарастващото значение на геоложкото наследство, геопаркът ще има изключително важно значение за икономиката в слаборазвитите региони чрез развиване на геотуризъм и други алтернативни форми на устойчив туризъм: културен туризъм, селски туризъм, екотуризъм. Аспарухов отбеляза, че ние вече имаме готови обекти – пещерата в Лакатник, рафтингът по река Искър, комплекс „Оазис” в Зверино и др.

Припомняме, че Искърският пролом е най-дългият и най-впечатляващият в България, с дължина 84 km и средна надморска височина 362 m. Той е и единственият пролом в света, който започва от столица, което е уникална възможност за разработване на туристически маршрути, започващи и завършващи в София.