„Номинациите за музикалните събития се правят от зрителите, като първите три събития, които получат най-много номинации, се предлагат за гласуване отново сред почитателите на класическата музика или, съответно, джаза, за да се определи победителят в двете категории. За месец февруари в категория „Класика“ бяха номинирани концерти на три музикални института: Симфониета – Шумен, Симфониета – Видин и Държавна опера – Бургас. След гласуването ние спечелихме първото място“, разказа директорът на видинския културен институт.

Директорът на Симфониета – Видин сподели, че това е награда, която публиката присъжда и това прави отличието още по-ценно. „Наградата означава на първо място, че видинският симфоничен оркестър има много приятели и почитатели, че имаме подкрепата на хората, които харесват класическата музика. Това е едно признание за работата на моите колеги и, естествено, един стимул да продължат да работят в същия дух“, посочи Мирослав Кръстев.

Той разказа, че през април месец Симфониета – Видин е подготвила разнообразна програма за своите почитатели. Тя започна още на 7 април с концерт от цикъла „Млади таланти“. На видинска сцена гостуваха Анастасия Михова и близнаците Антон и Атанас Георгиеви – трима млади таланти от Националното музикално училище, ученици в класа по цигулка на Радмила Петрова-Кръстева. Към тях на сцената се присъедини и Емил-Джордж Атанасов – магистър в Националната музикална академия в класа на проф. Атанас Карафезлиев, специалност тромбон. „Идеята на този цикъл концерти е да дадем възможност на ученици от музикалните училища – в този случай от Национално музикално училище „Любомир Пипков“ да свирят на една сцена с професионален оркестър, което е много важно за тяхното развитие и им дава възможност да трупат както ценен опит, така и самоувереност“, обясни Мирослав Кръстев.
На 13 април ще е поредният образователен концерт на Симфониета – Видин, който се реализира в рамките на спечелен проект от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, по който културният институт е партньор. На 16 април Симфониета – Видин ще представи концерт с участието на лауреати от вокален конкурс, организиран от Националната музикална академия, като в програмата ще бъдат включени предимно оперни и оперетни арии. „Няколко колеги от оркестъра участват и в спектакъла „Ирония на съдбата“, който е съвместен проект на Общинския драматичен театър и Симфониета – Видин. Премиерата е на 9 април, следва гостуване на сцената на Театър „София“ на 12 април, след това на 21 април отново ще има постановка във Видин“, посочи Мирослав Кръстев.
На 20 април ще е гвоздеят на програмата за месеца – концертът на Симфониета – Видин съвместно с братя Аргирови. „Те за първи път ще бъдат солисти на симфоничен оркестър, така че това е наистина един уникален проект. Диригент е Димитър Косев, който е направил и оркестрацията на песните на братя Аргирови“, каза директорът на Симфониета – Видин.
Допълни, че на този етап концертите се планират при 30% публика, както е според действащата в момента заповед на министъра на здравеопазването. Но сподели, че и той, и колегите му от симфоничния оркестър се надяват скоро мерките да бъдат допълнително разхлабени. „Още повече че хубавото време предстои и в един момент ще можем отново да излезем навън – на терасата пред залата, за да можем да радваме още повече почитатели на класическата музика“, отбеляза Мирослав Кръстев.

Източник:niebg.net