Гана е основен производител на какао, но фермерите в страната казват, че добивите са намалели през последните години, засегнати от горещината, сушата, непостоянните дъждове и появата на все повече вредители поради изменението на климата.

Преди Конференцията на ООН за климатичните промени (COP27) в Египет, активистите на "Феъртрейд" предупреждават, че без действия за подкрепа на фермерите с финансиране, справедливи цени и действия срещу глобалното затопляне, тяхното бъдеще - и това на шоколада - е под съмнение.

В Гана проектът "Санкофа", което означава "връщане назад" и представлява преминаване от конвенционално монокултурно отглеждане на какао, използващо химикали, към по-традиционен подход, има за цел да помогне на фермерите да се справят с променящия се климат около тях.

При подход "динамичното агролесовъдство" какао се сади сред бързо растящи дървета, които спират слънчевите лъчи и предпазват сенколюбивото какао от слънцето и топлината.

Други култури като сладък картоф, маниока, домати и люти чушки, също растат между редовете на какаото, а дървета за "биомаса" се засаждат, така че клоните им да се режат за добив на естествено наторяване в една органична система, която избягва изкуствени торове и пестициди. Схемата помага и за борбата с климата, като дава възможност на селското стопанство да съхранява повече въглерод в дърветата.

Процесът е разработен от "Феъртрейд Африка", Международния търговски център (ITC), швейцарската компания за шоколад "Халба" (Halba) и други партньори и се доставя чрез Кей Кей Еф Ю (KKFU), земеделска кооперация, която произвежда 10 процента от какаото в Гана. Към момента има близо 400 фермери, които го прилагат.

БТА