Най-търсената риба е шаранът, казват търговците. Те разкриха, че клиентите избират по-малки като кг заради ограничения бюджет, с който разполагат.

Според продавачите интересът е същия като миналата година.

„Интересът е същият като миналата година, няма спад. Това е семеен български празник и хората са заделили средства, за да си купят хубава риба и да празнуват със семействата си“, заяви Ирина Гундерова.

„При нас има богат избор, ние предлагаме и котлети и изчистени риби. Повечето хора предпочитат да си купуват от тях, направо да си ги приготвят после“, добави още тя.

Търговците коментираха и ръста в цените на предлаганите от тях стоки.

„Всичко е увеличено. Житото и царевицата варират между 0,70 и 1 лева. Смеските са над 2 лева. Ако храним рибите с тях, няма да имаме никаква печалба. Ръстът в цените им зависи от храната на рибите“, казаха продавачите Альоша Велчев и Иван Георгиев.

Някои от купувачите разкриха каква риба търсят и как предпочитат да я приготвят.

„Шаранът е най-сладката риба. Някои хора го пълнят с кайма, орехи и краставички, аз го обичам пържен като пържоли“, поясни Иван Иванчев.

Христинка Димитрова, която пазарува с малката си дъщеря каза, че купува пъстърва, защото е любима на детето.

На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото той се смята за слуга на Свети Николай. Според легендите веднъж, когато Светецът влязъл в открито море, се извила буря, която пробила неговата лодка. Той запушил пукнатината с един шаран и така спасил живота си. Затова на всеки Никулден се приготвя шаран за здраве и благополучие. По традиция на трапезата присъстват още постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица и зрял фасул.