По повод 145-тата годишнина от гибелта на Апостола възпитаниците на класния ръководител Лилия Христова изнесоха рецитал от избрани стихове, посветени на националния герой. Сред тях бяха откъси от одата на Иван Вазов "Левски" от "Епопея на забравените", елегията "Обесването на Васил Левски" от Христо Ботев, "Люлякова вечер в Ловеч" от Найден Вълчев, "Тефтерчето на Левски" от Евстати Бурнаски и "Ти ни трябваш и днес, Апостоле" от Орлин Орлинов.

Третокласниците припомниха паметни моменти от живота Левски, най-важните черти от неговия характер и безсмъртните му завети. Разказаха и за неговата обиколка във Врачанския край през пролетта и лятото на 1872 г., по време на която основава революционни комитети във Враца, Долна Кремена, Лик и други селища от региона. Прозвучаха също спомени за Апостола на поборниците Панайот Хитов и Мито Анков.

По случай годишнините от обесването на Васил Левски и от Освобождението на България председателят на градската организация на ВМРО - Мездра Тихомир Илчев подари на младите родолюбци флаери, посветени на тези величави събития, издадени от Националния младежки комитет на ВМРО.

Открит урок на тема "Васил Левски в паметта на поколенията" изнесоха в Читалищната библиотека днес и учениците от III "в" клас в ОУ "Христо Ботев" - Мездра с класен ръководител Гинка Кръстева.