В приветствието си към присъстващите директорът на СУ "Иван Вазов" Мариела Горанова благодари специално на учителите и учениците за неуморния им труд и за постигнатите успехи в педагогическата дейност и учението на национално, регионално и местно ниво. Тя подчерта, че в момента училището работи по пет европейски проекта, благодарение на които мездренската гимназия се приобщава към общоевропейското образователно пространство.

"Вярвам в това, че всеки от вас носи у себе си вазовска частица, каза в заключение Горанова, ще търси и развива творческото и българското у себе си, където и да се намира. Желая Ви здраве и успешни стъпки към постигане на личните и професионални успехи!"

Поздравителни адреси по случай патронния празник на гимназията изпратиха президентът на Република България Румен Радев, посланиците на Кралство Дания Н. Пр. Сьорен Якобсен и на Република Финландия Н. Пр. Пайви Блинникка, Посолството на Германия у нас, проф. д-р Ингрид Шикова - един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на катедрата, д-р Красимира Василева, председател на Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК), Бюрото на Европейския парламент в България, народните представители Красимир Богданов, Николай Иванов и Иван Генов, Общински съвет и Община Мездра, училища, читалища и др.

Участниците в концерта спектакъл "Под звездите на Европа" представиха едно вълнуващо пътешествие в част от страните членки на Европейския съюз - Румъния, Унгария, Испания, Франция и Италия, пресъздавайки уникалната им култура, история и забележителности. Една история, гарнирана с многообразното фолклорно, танцово и песенно богатство на европейските държави.

"Родината е най-свидната ценност. Затова, където и да отидете, не забравяйте родното огнище, родителите и езика си. Там са скрити най-скъпите съкровища от света на миналото. Там е нашият корен, а именно в този здрав корен пулсира сърцето на България!";

"Ние, родителите, трябва да дадем два подаръка на децата си, които да ги направят хора. Единият е корени, а другият - криле! Семейството е като клоните на едно дърво. Всеки расте в различна посока, но корените му остават на едно и също място. Достатъчно е да се научиш да разперваш крилете на ума си и да отвориш вратите на сърцето си, за да пребродиш всички съществуващи и несъществуващи светове";

"Защото светът, в който живеем, постоянно се променя. Това налага промяна и у нас. Днес не е достатъчно да се надяваме на по-добро бъдеще. Ние сами трябва да го създадем. Да поемем отговорността в ума и ръцете си, за да може да се осъществи. Ние сме част от този свят и нека заедно да изградим бъдещето на Европа!"

Това бяха само част от непреходните послания, отправени от сцената от младите посланици на България и на Обединена Европа.

На фона на прекрасния спектакъл, като леке на чисто нова дреха, остана фактът, че Община Мездра отказа да плати наема от 400 лева за ползване на залата на Дома на железничаря.

Въпреки че концертът е включен в програмата на традиционните празници на културата "Мездра-май" и като такъв би трябвало да бъде подпомогнат поне малко финансово.

"Да му се чудиш на кмета с какви очи дойде да гледа!", коментираха в кулоарите възмутени граждани.