С празнично утро под наслов „Детска планета” днес в Мездра тържествено бе отбелязан Международният ден на детето. По случай 1 юни на откритата сцена на площад „България” се изявиха възпитаници на четирите детски градини в града - ОДЗ 1 „Мир”, ОДЗ 2 „Слъчице”, ЦДГ 1 „Детелина” и ЦДГ 2 „Роза”. Организатор на проявата бе Община Мездра.

Водещата на тържеството Петя Дамянова запозна децата с историята на празника. Той води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г. У нас Денят на детето е честван за пръв път през 1927 г. по инициатива на Съюза за закрила на детето. През 1949 г. 1 юни официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а на следващата година за пръв път е отбелязан едновременно в 51 страни по света, между които и България.

Малките палавници научиха, че Международният ден на детето има и свой флаг: на зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури - червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага пък е символ на нашия общ дом.

Децата на Мездра пяха, танцуваха и се забавляваха за радост най-вече на своите родители, учители и близки. Така малчуганите си подариха един цветен, емоционален и незабравим 1 юни. А накрая по-възрастните им пожелаха да не губят детската вяра в доброто и невинните си детски души.