"Днешният празник е празник за всички Вас - читалищни деятели, самодейци и даровити хора, които със своя всеотдаен труд и талант сте най-ревностните пазители на българските традиции, фолклор и култура, подчерта в словото си председателят на Читалищното настоятелство Цветан Ценов. В нашето родно село ще има живот, докато духът ни е буден и ни води светлината на предците ни. Ето защо сме длъжни да поддържаме огнището, запалено преди 90 години, винаги да помним своите корени, род и език".

По случай кръглата годишнина със званието "Почетeн член на НЧ "Факел” посмъртно бяха удостоени 12-те основатели на културно-просветното средище, както и 9 заслужили самодейци и ръководители на читалището - Бенчо Христов, Борис Стаменов, Христо Динев, Иван Драганчев, Георги Бояджиев, Ката Луканова, Надежда Луканова, Трифон Луканов и Камен Митов.

Приветствия към читалището-юбиляр оправиха също Явор Хайтов, Генади Събков, кметът на Зверино Цанко Цанев и летописецът на селото Ивана Захариева, дългогодишен секретар-библиотекар. По повод юбилея Кметство Зверино подари на НЧ "Факел" икона на Св. Георги и стенен часовник. Община Мездра се "отчете" с поздравителен адрес. Поздравителни адреси изпратиха също сродни институции от Мездра, Враца, Зверино, Игнатица и др.

По-сетне на сцената се изявиха лауреатите на "Пирин фолк", народните певци Юри Крумов и Светлин Миланов, танцьорите от Ансамбъл "Мездра", Мъжката фолклорна група "Змей Горянин", Детският танцов състав и Женската фолклорна група "Плетеница" от Зверино, Групата за шлагерни и авторски песни "Тинтява" и Женският народен хор от Игнатица, вокални таланти и рецитатори от зверинската гимназия.

По време на концерта прозвуча химнът на НЧ "Факел” - "Нашето читалище", по текст на поета Иван Демирев и музика на Димитър Ангелов. Празничната програма завърши с акапелно изпълнение на "Многая лета" и феерична заря.

Така Зверино показа, че духът на българското читалище е жив и ще пребъде, въпреки крайно ограничената финансова подкрепа от страна на централната и местната власт, а апостолите на читалищното дело имат своите достойни следовници.