В съботата след големия християнски празник Свети Дух жителите на Оселна отбелязаха Деня на своето село. По този повод в планинското селище се състоя фолклорен концерт, в който се включиха множество самодейци от селото и региона. Организатори на събитието бяха тамошното Кметство и Народно читалище „Просвета 1929”.

По повод празника жителите и гостите на селото бяха поздравени от кмета на Оселна Росен Николов.

Пред препълнената зала на Културния дом първи се изявиха малчуганите от местната детска градина "Здравец”. За празничното настроение на публиката пяха и танцуваха още Детския танцов състав при СОУ "Св. Климент Охридски” - Зверино с художествен ръководител Деница Асенова, Женската певческа група и Детската танцова група при НЧ "Просвета 1929” - Оселна, Женският народен хор при НЧ „Н. Й. Вапцаров 1919” - Игнатица с ръководител Станимир Петров, народната певица Елена Илиева от Нови Искър, индивидуалните изпълнители от местното читалище Фабиана Ивайлова, Яна Цветанова, Ванеса Богданова и Стела Кръстева, както и триото Виктория Бориславова, Славея Даниелова и Поля Росенова.

Кулминацията на празничната програма бяха изпълненията на участника в „Пирин фолк” Светлин Миланов, на неговата сценична партньорка Лора Гергова и на танцьорите от формация „Гергана”, които вдигнаха зрителите на кръшни хора.

Всички участници в концерта получиха грамоти за принос в развитието, популяризирането и съхраняването на традиционната българска култура и на народни традиции.

Денят на Оселна се отбелязва от края на 80-те години на миналия век. Първоначално той се е чествал на 24 май, а впоследствие е установен в съботата след големия християнски празник Свети Дух, когато е храмовият празник на тамошната църква.

Днес Оселна наброява около 450 жители. Повечето млади хора, които са принудени да търсят препитание извън родното си място. Заради общоселското тържество салонът на местното читалище отново оживява. Така поне за ден, загърбили трудностите на делника, жителите на Оселна се повеселиха от сърце.