Възраждането на стародавната традиция ще бъде съчетано с мъжко хоро, което ще се извие в река Златица по подобие на прочутото мъжко хоро в Калофер. Пременени в народни носии, на него ще се хванат певците и музикантите от популярната Мъжка фолклорна група "Змей Горянин" при местното Читалище "Факел”, както и всички останали, които желаят да се присъединят към този уникален обичай, символ на българщината.

Главен инициатор и организатор на събитието е младият журналист Борислав Радославов, който е родом от селото, с финансовото съдействие на Кметство Зверино. Смелчагата, който пръв хване кръста - символ на вярата, ще получи парична награда от 100 лв., осигурени лично от кмета на селото Цанко Цанев. Още 100 лв. ще дари на "спасителя” на кръста общинският съветник Огнян Петров, председател на сдружение "Искърско дефиле".

Честването на големия християнски празник ще започне в 8:00 часа в петък с Божествена св. литургия и Велик водосвет в зверинския храм "Св. Димитър", които ще бъдат отслужени от енорийския свещеник отец Антон. В 10:00 часа литийно шествие ще се отправи към устието на река Златица при "Пръстените", където ще бъде хвърлен кръста и ще се извие мъжкото хоро. В ритуала ще се включи и основателят на проекта "НЕзабравимата България" Искрен Красимиров, който ще се превъплъти в образа на Войводата Христо Ботев.

За хубавото настроение на жителите и гостите на най-голямото село в община Мездра ще се погрижи духов оркестър от гр. Враца.

"Заповядайте да възродим заедно една прекрасна традиция и да поставим началото на нещо ново, което се надяваме да утвърдим през годините!", апелират организаторите на Богоявленското честване в Зверино.