"Тъжното название на изложбата е малко песимистично, но фотосите на изоставени стари къщи са много въздействащи и в тях, освен фотографско майсторство, авторката е показала и дълбоката си емоция”, каза при откриването на експозицията Светла Дамяновска, главен експерт "Култура и художествена галерия” в Община Мездра. Смятам, че не само тя, но и никой от нас не може да гледа с равнодушие запустението на красивите ни села.

Природните пейзажи, заснети от Мария допълват експозицията - те са от община Мездра и мисля, че не е пресилено, ако кажа, че младата фотографка попълва празнините в собствените ни представи за родния край и красотата на Северозапада."

Това е десетата самостоятелна изложба на Мария Цолова, която се занимава с фотография още от ученическите си години. Преходните й експозиции са "Художествена фотография" (2007), "Пейзажи" (2008), "Авторска фотоизложба" (2009), "Зима в обектива" и "Децата на Мездра" (2010), "Сезони" и "Есен" (2011), "Четирите годишни времена" (2016) и "Фото-графики" (2017).

Ценителите на художествената фотография могат да разгледат изложбата в Читалищната библиотека всеки делничен ден до края на месец януари.

Паралелно с откриването на фотоизложбата се състоя и традиционното коледно литературно четене на творците от Литературен клуб "Христо Ботев". Свои поетични и белетристични произведения представиха 8 автори от различни поколения, сред които Светла Дамяновска, Дарина Цветкова, Рени Митева, Надежда Нинова, Калин Топалски, Александра Александрова и Иван Алексиев.

Акцент в литературното соаре бе разказът на талантливият млад автор Милен Димитров "Копнеж по нищо", който е отличен в конкурса на списание "Дракус" "Зовът на Лъвкрафт" за разкази, вдъхновени от творчеството на известния американски писател на ужаси и фантастика.