Безспорно едно от
най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата. Обожавана храна е
от всички възрасти, но най-вече децата и младежите навсякъде по
света.Дори в Япония последните години пицата става много популярна,като
се приготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („Майо
Яга“). Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В САЩ
пицата е много по-дебела.
Думата „пица“ идва от латинската дума „пицца“, която означава
„потъмняване на кора от пожар“. Пътят на историята на пицата е дълъг и
несигурен. Произходът и не е строго италиански. Храни, подобни на пица се
правят още през Неолита. Счита се, че гърците първи са пекли големи
кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“)
с масло, чесън и билки.И други народи още в древността правят плоски
хлябове: „мануше“ в Ливан,“кока“ (сладки и солени вариации) от
Каталуния, “инджера“ - Африка, “паратха“ и „наан“ в Индия, “фламкухен„ от
Елаз, “риеска“ от Финландия.
В Италия също са известни плоските хлябове,
като „фокача“ и „пиадина“. Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък
хляб се нарича „пица“. Съвременната пица също е разработена в Неапол,
като към фокачата са добавени домати. Това е ястие за бедните, което се
продава, като улична храна. Кралицата на Италия – Маргарита
(Margherita), също иска да опита от тази храна. За да почете своята
кралица, шеф Рафаеле Експозито създава пица“Маргарита“, като я покрива
със скромни количества доматен сос, моцарела и свеж босилек, цветовете
на италианското знаме.
В книгата „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“, от
началото на 20 в., дава три рецепти за пица, всяка от които е сладка.
Неаполитанската пица става доста популярна и с добавянето на чесън,
трошливи твърди сирена и пресни зеленчуци. Пица „Маринара“, може би е
най-старият вид пица и е с домати, риган, чесън и зехтин. Нарича се
така, защото традиционно се приготвя за моряците от техните жени, когато
се връщат от риболов от залива в Неапол. Други разпространени видове
пица са: „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „4 сирена“, „Пеперони“,
„Рукола и Прошуто“ и т.н. Пицата е претърпяла и много регионални промени.
В Рим е популярна „Pizza al Taglio“ (Правоъгълна пица в големи тави),
която се реже на парчета и се продава на грамаж, в Лигурия „Sardenara“, в
Сицилия „Sfincione“.
Пицата обикновено се
покрива с доматен сос, но днес съществуват и пица „Бианка“ (със
сметана), както и пица “Нутела“ (с течен шоколад, банани или други
плодове).
Класическото тесто се приготвя с брашно от твърда пшеница (тип „00“),
мая, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка,остава се да втаса и
след това се разточва на тънък пласт. В много пицарии е истинска
атракция приготвянето на пица, пред очите на хората, подхвърляйки
тестото високо във въздуха.
Асоциацията на неаполитанските пицари, основана през 1984 г., е
определила специфичните правила, които трябва да се следват, за
направата на автентична неаполитанска пица. Те включват, че пицата
трябва да се пече на фурна с дървени въглища, че тестото трябва да се
замеси и разточи на ръка (чрез свиване на пръсти), пицата да не
надвишава 35см. в диаметър, да се пече в продължение на 60 до 90 сек. и
да не е по-дебела от 1см. в центъра.
Заведенията за пица (пицария) са най-известните заведения за бързо
хранене по света, заедно с тези за бургери. Те са 17% от всички
ресторанти.
Събота вечер е най-популярното време за ядене на пица. Най-бързият „пица
мейкър“ в света, прави 14 пици за 2мин. и 35 сек.
Най-скъпата пица е създадена от Доменико Кролла и струва 2,745 $.
Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо,
ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.
Замразената пица е измислена от братя Калентано през 1957 г.
Никога не слагайте сосове като кетчуп и майонеза пред италианец, ще се
обиди.
Известна фраза за пицата е на актьора Дийн Мартин: “ Когато луната се
отразява в очите, като една голяма пица, това е любов!“
Италия е любов,
романтика и вкусна храна!
Източник: bgnes.com