"Това е лош ден за Европа". Така президентът Росен Плевнелиев определи решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, пише mediapool.bg. "Лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. И ясен знак за ненаучен урок от историята", коментира държавният глава.

По думите му една велика сила, символ на свободна търговия, една държава, символ на либерална демокрация, реши да се изолира обратно в националните си граници, на собствения си остров. "Дълбоко съжалявам за този резултат, дълбоко съм притеснен, че днес националисти, популисти тържествуват по улиците на Европа, но съм сигурен, че Обединена Европа - с или без Великобритания, трябва да гледа напред", заяви Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна посочи, че Европейският съюз трябва да покаже, че може и без Великобритания. "Уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен, заяви Борисов. Излизането на Великобритания ще се отрази, ЕС става по-слаб, последствията ще са за всички".

Според министър-председателя във всички случаи резултатът от референдума във Великобритания е лош ден за Европа. "Правилното е, щом така са избрали, да се оставят сами да решават съдбата си, ние да почваме да мислим за Европа без тях". Според него всякакви преговори за особени статути и подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие ЕС. Когато съюзът става по-слаб, виждате пазарите как реагират, лирата как пада, посочи Борисов. За да си понесем всички урока, трябва да се разсъждава от днес нататък - каквото за всички страни извън ЕС, това и за Великобритания, допълни той.

"Много от нещата, които и аз съм говорил в ЕС, излязоха истина. Можеше още преди година да спрем "Балканския път". Колко пъти съм настоявал това да се случи, а се случи след година, и колко нелегални емигранти влязоха в Европа. Има много неща да се поправят. Това ще бъде урок за всички да действаме по-дисциплинирано и по-бързо", коментира премиерът.

Председателят на парламентарната външна комисия Джема Грозданова (ГЕРБ) коментира, че ефектът за България, както и за всички по-малки и нови държави-членки на Европейския съюз, от излизането на Великобритания няма да бъде положителен във всички сфери - икономически, политически, в сферата на сигурността. Попитана какъв ще е ефектът за българите на Острова, Грозданова заяви, че излизането е дълъг процес, ще отнеме 2-3 години и тепърва ще разберем. По думите й все още на високо европейско ниво не е ясно как точно ще стане излизането на Великобритания от съюза.

Източник: Mediapool