Експерти от Токийския университет са анализирали индивидуалното тегло и общата биомаса на 13 различни вида риби - включително скумрия и сардина, в периода 1978-2018 г., както и данните за температурата на морската вода от 1982 до 2014 г. Анализът разкри, че глобалното затопляне е довело до по-голяма конкуренция за храна и е допринесло за смаляването на рибите.
"С по-високите температури горният слой на океана става по-разслоен, а предишни изследвания показаха, че по-големият планктон се заменя с по-дребен и по-малко хранителни пихтиести видове, като например медузи", обяснява професор Шин-ичи Ито. "Климатичните промени могат да променят времето и продължителността на цъфтежа на фитопланктона - експлозивен растеж на микроскопични водорасли на повърхността на океана, който вече може да не съвпада с ключови периоди от жизнения цикъл на рибите."
Източник: dariknews.bg