С изпълнението на проект „Ремонт, консервация и реставрация на църквата в Боровишки манастир „Св. Троица“ (край село Боровица, Община Белоградчик), която е обявена за недвижима културна ценност от национално значение, да се превърне в притегателно духовно място за всички християни. За целта е осигурено изцяло безвъзмездно финансиране в размер на 585 573лева. „Червената църква“, както е известен манастирският храм, е изграден изцяло от червен камък, който е добит и издялан от местните скали.

За реставрацията на църквата „Светите цар Константин и царица Елена“ и околното пространство в град Димово са предвидени 584 853 лева.

До 2025 година ще бъде извършена реставрация, реконструкция и възстановяване на храма "Свети Николай" в село Търговище, Община Чупрене, за което са предвидени 573 758 лева безвъзмездно финансиране. Църквата е паметник на културата от национално значение. Цялостното ѝ обновяване ще позволи съхраняването ѝ за местните поколения, както и ще осигури посещения с цел духовен туризъм.

В новия програмен период, подкрепата за ремонтни, обновителни и възстановителни дейности за православните храмове и манастири ще продължи чрез финансиране от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България 2023-2027 г.