Срещата бе открита от Красимир Богданов, който запозна присъстващите с идеята на събитието и се обърна към присъстващите кметове с молба за съдействие при посрещането на поклонниците в съответните населени места. Той поясни, че маршрутът, който преминава през област Враца, е част от третия етап на похода: Луковит - Враца - Черепиш, и е в рамките на 7 дни - от 13 до 21 юли 2019 г.

Подробности за идеята и организацията на похода представи един от вдъхновители на поклонническото пътуване - Евгени Коев. Той разказа, че в продължение на три години инициаторите са проведели задълбочени научни изследвания по възстановяване на автентичния маршрут, по който е преминала монашеската процесия със светите мощи през 1469 г.

Една от основните цели на "Светия поход" е да се популяризират такива уникални, но малко известни места, които ще допринесат за развитието на туризма, ще се привличат туристи, за да се докоснат до богатото българско средновековно духовно и културно наследство. Коев обърна внимание, че по негово изрично настояване в маршрута е включено романското село Камено поле заради средновековната църка, известна днес като Пустата черкова. Той спомена и уникалната църква село Царевец "Св. Николай Мирликийски", както и за манастира край Долна Бешовица.

Населените места в област Враца, през които ще премине поклоническата процесия, са селата Кунино, Каменно поле, Долна Бешовица, Струпешкия (Тържишки) манастир, Старо село, Царевец, Долна Кремена, Горна Кремена, Върбешница, Враца, Бистрешкия манастир "Св. Иван Пусти", Паволче, Челопек, Люти брод, Черепишкия манастир "Успение Богородично", Игнатица и Осеновлашкия манастир "Рождество на Пресвета Богородица" ("Седемте престола").

Евгени Коев допълни, че идеята за похода е възникнала преди около 20 години, но едва сега ще се осъществи за първи път. Тя е заимствана от Пътя Ел Камино. Това е пътуване по пътя на Сейнт Джеймс, който води началото си от преди повече от хиляда години, когато поклонници от цяла Европа тръгват към Сантяго де Компостела в Испания, в търсене на чудеса и покаяние и да отдадат почитта си към Сейнт Джеймс - Апостола, който е погребан в катедралата.

Той подчерта, че българският поход е много по-значим, тъй като пренасянето на мощите на небесния покровител на българския народ - Свети Иван Рилски, са пренесени от цяла процесия от духовници и поклонници в един от най-трудните периоди в нашата история.

В първото издание на "Светият път" ще вземат участие над 20 поклоници от цялата страна, които ще носят хоругви и иконата на светеца, във всяко населено място в храмовете ще се отслужват литургии и ще се чете Акатист на св. Иван Рилски Чудотворец.