"Най-големият проблем е, че в продължение на 30 години се борим за един сериозен акт, който да регламентира състоянието на доброволците в страната. Не може да има напрежение между работодател и доброволец, когато доброволецът отива да помага", каза в отговор на въпрос на БТА Григоров. Той посочи, че при наводнението в Айтос през миналата година, на третия ден при него е дошъл възрастен човек - доброволец, който се е оплакал, че е бил уволнен, защото, според работодателя му се е отстранил от работа, докато помагал на бедстващите хора.

"Това нещо трябва да се регулира. Не може договорът за доброволчество да се прехвърля като един горещ картоф от правителство на правителство. В момента се работи по този въпрос и се надявам, че най-накрая ще успеем да защитим доброволците. Ние сме една от малкото държави в Европа, в която няма регламент. В Германия например, когато доброволците излизат на акция, държавата им поема застраховката", каза Григоров.

Той посочи, че девизът на БЧК е "обединявай и решавай". "Ние се обединяваме и помагаме на хората – това е нашата сила", посочи още председателят на БЧК. По думите му в страната има около 17 хиляди доброволци.