След въведения воден режим от 22 август, хората в Лик се справят трудно, но все пак успяват. Разчитат на собствените герани и търсят алтернативи за решаването на проблемите. Ето какво заяви за MediaNews кметът на селото Валентина Мишева:

„Режимът на водата е направен така, че всеки ден да има вода и поне за 2 часа да достига вода до хората. Специфичното за нашето село е, че има три водоизточника. Имаме 3 извора, от които се захранва селото. Няма проблем за хората, които се захранват от „Грънчеревец”, там няма режим. От „Смърдан” горе-долу гледаме почти през целия ден да има вода, стига да не падне дебита на водата. Проблемът е водата, която идва от Брусен. Там често стават аварии, по някой път помпите не работят. Имаше голяма авария в неделя, но бе отстранена.

Тези два водоизтичника са местни извори, от които се осигурява вода на половината село. Има стар каптаж на „Грънчеревец”, където може да се направи нещо. Има и предложение на кмета на община Мездра да подменим водопровода от „Смърдан”, за да сме сигурни, че няма да има аварии и няма да има злоупотреби с таз вода”

Жители на селото посочиха и други причини за безводието, според които в пълна сила важи поговорката „Вода газим, жадни ходим”.

„Проблемите са на ВиК – Мездра – каза Нецо Нецов. Имаше човек, който от време на време ходеше да наблюдава помпата, но сега вече казват, че се наблюдава дистанционно. Явно, че с това дистанционно имат проблеми там. Ние търсим аварията тук през трудния терен до балкана, а то се оказа в помпената станция. Другото, което е, че водопроводът е изграден някъде около 1967/1970 година. Тогава от всяка къща в селото хората помагаха да се изгради. През 2000 г. имаше един труден участък, който минава през „Креща”, където подмениха тръбите с пластмасови”.

Димитър Димитров допълни: „От ВиК казват, че проблемът е в това, че няма вода в езерото в Брусен. А тук имаме два вътрешни резервоара. Единият е изграден за нуждите на тогавашното ТКЗС, след което ВиК започна да го ползва и се върза с мрежата на селото. Има и един стар водоизточник, който е бракуван преди доста години, а в него има вода и се ползва, но е на самотек така че едно осъвременяване и почистване на източнка, от който се тегли водата, спокойно може да се захранва и от там. Но, когато поставяме въпросите си към ВиК и даваме предложения, те ни отговарят, че това не е наша работа. Това си било тяхна работа, но не я вършат.”

От казаното до тук става ясно, че топката остава в полето на монополиста ВиК, въпросът е дали от дружеството ще предприемат конкретни мерки.

Не по-малко са проблемите с водоснабдяването и в съседното село Ослен Криводол. В тази връзка кметският наместник на Ослен Криводол Роман Иванов заяви за MediaNews, че в момента в селото тече подписка вече със 130 подписа на жителите на населеното място, която ще бъде внесена при кмета на община Мездра Иван Аспарухов и директора на ВиК – Враца Ангел Престойски. В подписката се посочва, че основната причина за намаляването на водата е в остарялата водопреносна мрежа.

В останалите две села – Ребърково и Люти брод, заповедта за режима не е отменена, но положението с водоснабдяването се е нормализирало. В последните 5 дни е имало само едно спиране, казаха кметовете на населените места Петър Петров и Елена Коцева.