© фейсбук

Целта на проекта е чрез създаването на един автентичен природен център, изграден от естествени материали (камък и дърво) да се приобщи младото поколение към дейности, свързани с опознаване, опазване и грижа за околната среда.

Центърът е изграден в двора на кметството на площ от около 1400 кв.м. и благодарение на този проект двора, от едно занемарено и обрасло с бурени пространство, се превърна в красив и желан кът за посещения от жителите и гостите на селото. На снимките ще видите как изглеждаше преди мястото и как изглежда сега.

По проекта са изпълнени всички цели. Почистен е терена от клони, храсти, листа и замърсявания от строителен и битов характер. Почистване мястото, предназначено за опитно поле (на площ от около 200 кв.м) и засаждане на около 25 дървета, в по-голямата си част диви плодни дървета, подходящи като подложка за ашладисване. Почистване на шадравана, запълването с хумус и пръст и оформянето му като могилка, върху която засадихме първите билки (невен, лавандула, градински чай, мента, риган, здравец). Самият шадраван вече е облицован с каменни плочи и е оформена красива пътека около него. Реставриране с нови каменни плочи на съществуващия извор.

Изграждане на бетонова армирана площадка с площ 5м х 4м и облицоването ѝ с каменни плочи. Монтиране на дървена беседка, предназначена за учебен център на открито.

Монтиране на 4 бр. пейки за отдих и изграждане на 3 бр. навеси тип "пергола" над тях.

Почистване на стара съществуваща пътека и изграждане на нови алеи с каменни плочи, които водят до извора и билковата могила.

Изграждане на компостер с размери 18м х 1,50м х 0,70м , в който ще се събира цялата органика и зелени битови отпадъци от двора на кметството и от селото. Готовият компост ще се използва както за наторяване на дръвчетата и билките в еко центъра, така и от жителите на селото.

Монтиране на 11 бр. къщички за птици в района на центъра и 7 бр. дървени декоративни кошчета за боклук. Предстои монтаж на информационни табели с цветни снимки и информация за билките, дърветата, птиците и животните в района.

„Изграждането на подобен род центрове ще помогне на децата да се завърнат към природата и към Земята. Така те ще се научат да се грижат за храната си, да отглеждат билки и ашладисват овошки. Ценното е, че ще наблюдават и участват в кръговрата, като компостират органиката от растенията, която след като се превърне в тор отново ще я използват, за да подхранят растенията. Ще се научат да разпознават различните билки и да знаят за какво да ги използват. Но най-важното е, че ще си създадатполезни трудови навици и ще заздравят връзката си със Земята, разказа Роман Иванов.

Този екоцентър наистина стана много красив, но това, което го прави още по-ценен е доброволното участие, което взеха жителите от селото. Някои помогнаха с труда си, други - като дариха парични средства. Изказвам огромната си благодарност на Пешо Николов, Сергей Цеков, Зоя Цветкова, Анка Димитрова, Диана Иванова, Георги Йорданов, Николай Асенов, Георги Методиев и Божена Иванова, които помогнаха с доброволен труд за изграждането на центъра. Благодаря и на всички, които направиха парични дарения и така също станаха съпричастни към проекта.

Специални благодарности изказваме на инж. Веселин Живков, който безвъзмездно изработи конструктивно становище за лека постройка тип Беседка, както и на Националния природонаучен музей , в лицето на София Господинова, които ни предоставиха информационни табла и нагледни материали.

Спокойно можем да кажем, че вече в с. Ослен Криводол има едно красиво, спокойно и чисто място, където освен за обучение на децата можем да използваме и за отдих и разходка“.