Една от целите на проекта е да се превърне Читалището в място, на което човек може да се занимава със своето хоби, да общува с останалите и едновременно с това, да учи нови неща.

Читалището в Челопек разполага с две сгради. Едната сграда се намира в центъра на селото, в нея е разположена библиотеката s площ от 190 кв. м. Идеята е библиотеката да се превърне в креативно и иновативно място за оползотворяване на свободното време. Другата сграда е с площ 220 кв. м. В нея се намира салонът, в който се провеждат различни събития, репетициите по народни танци и част от работилниците за деца. В тази сграда има и малка кухня, която се нуждае от освежаване и подмяна на готварската печка.

През последните три години читалището в Челопек взе участие на различни събития с "Баба кетъринг", в които самодейци готвят традиционна храна по местни рецепти - CodeWeek Враца, "Форум глобални лидери" (Preparing Global Leaders Forum - PGLF), Врачанския есенен панаир, а по време на четвъртото издание на събора изложение "Златни ръце български" организира и конкурс за Обредни гергьовски хлябове.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Сдружение "Обществен дарителски фонд за Враца" и Фондация "Америка за България".