"Издадено е разрешение за строеж за аварийно укрепване на западен бастион на средновековната крепост "Баба Вида", която е недвижима културна ценност с категория от национално значение. Това разрешение за строеж е на база съгласувана проектна документация с Министерство на културата. Община Видин кандидатства пред Министерство на културата за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности. Получили сме договор и имаме вече договор с Министерството на културата за 213 хиляди и 800 лева с ДДС за тези аварийни дейности и очакваме всеки момент 70% от тази сума да ни бъде преведена от Министерство на културата, за да можем да започнем дейности по аварийното укрепване. Що касае процедурата за избор на изпълнител в момента тече такава процедура, обявена е в Агенцията за обществени поръчки и в най-близко време предстои да бъде избрана фирма, която с тези средства, които ги казах по-горе ще извърши съответните ремонти. Крайният срок за аварийните ремонтни дейности по крепостта "Баба Вида" е декември месец тази година. Т.е. трябва всичко да бъде завършено и да сме отчели средствата в Министерството на културата", каза Румен Лилов.

Обектът е паметник на културата с национално значение, но е отдаден за стопанисване на Общината. Средства за аварийно укрепване се чакат след като миналия август беше разрушена част от каменната зидария от външната страна на бойна кула. Въпреки строителните дейности, няма да бъде спрян достъпът на посетители в крепостта.

Аварийното укрепване ще се извърши по архитектурен и конструктивен проект. Крепостните зидове ще се армират и запълнят с каменна зидария от оригиналните, срутили се камъни от стените. Ще се отстрани нежеланата растителност от покрива и стените, земният насип от бастиона. В караулното помещение ще се заздрави и префугира каменният свод, носещ покрива. Предвидено е още:

"Да се оформят въздуховодите и да се спре проникването на вода през тях; да се изпълни нова изолация, хидроизолация на покрива на бастиона чрез полагане на покривна полипропиленова мембрана с щамповани гнезда; да се оформят наклоните на покрива чрез насипване на почвен слой върху два слоя геотекстил с защита от корени; да се направи ново затревяване на покрива на бастиона; тухлените зидове да се префугират в участъците, в които се е отмил разтворът на свързващото вещество; да се запълнят фугите между тухления зид и циментовата запечатка с варов разтвор за запълване на зидария. Всички отворили се каверни във фугите по каменната зидария да се запълнят с разтвор за запълване на каменна зидария на варова основа; да се направи ново префугиране на цялата външна зидария по трите стени на бастиона с реставрационен разтвор на варова основа", обясни какво предстои да бъде извършено Румен Лилов.

Източник: bnr.bg