Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството.

Пантелеймон бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан. Когато императорът му наредил да се поклони на езическите богове, Пантелеймон отказал. Тогава Максимиан издал заповед да бъде съсечен.

Той е един от светците лечители, на когото приписват способността да лекува болести на душата и тялото. Вярва се, че молитвата към него може да излекува и най-тежката болест, за която няма лек. Вярва се, че свети Пантелеймон винаги открива точната причина за болестта и според нея праща и подходящо лечение. То винаги е свързано не само с придържане към здравословен начин на живот, но и с нравствено и духовно пречистване и оздравяване.

Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките. Днес много български църкви и манастири носят името на свети Пантелеймон. Светецът е патрон и на голям брой болници, медицински центрове и други здравни заведения.

Сред народа той е известен и като Пантелей, Воден Панталей, Пантелей пътник... Някога е съществувала представата, че в деня на Свети Панталеймон щъркелите и лястовиците започвали да се събират на ята и да се подготвят за дълъг полет към топлите страни.

Вярва се и, че Свети Пантелеймон предпазва хората от болести и може да лекува болните. В Странджа някога на този ден болните палели свещи по смокиновите дървета, събирали росата от листата им и я пиели за здраве. В Белоградчишко пък имали обичай да „изваждат“, да прогонват лошите болести - чума, шарка и други инфекциозни заболявания.

Култът към светеца е свързан и с народните представи, че той е покровител на летните бури, поройните дъждове и наводненията. Затова е наричан и „Воден Пантелей“. В миналото жените приготвяли пити и ги раздавали в негова чест, за да няма градушки, бури, наводнения. Великомъченик Пантелеймон е почитан и от Православната, и от Римокатолическата църква.

Свети Панталеймон бил убит през 305 година по времето на император Максимилиан след жестоки мъчения.

Православната църква почита днес Светите Седмочисленици. Това са светците създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата - Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.

За дата на общия празник се е утвърдил денят на Успението на Климент Охридски - 27 юли 916 г., най-изявеният от Кирило-Методиевите ученици. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е смятан за пряк ученик на Методий.