Тази година за целите на проекта са предвидени 450 000 лв. Най-много средства ще отидат за превенция на агресията в дома. Планирани са национални информационни кампании, конференции, семинари и разяснителни срещи.

Ще се организират обучения на професионалните групи, които се сблъскват с проблема - учители, социални работници, медицински специалисти, общински служители и служители на МВР. Очаква се след края на обученията те да могат да предотвратяват домашно насилие, да разпознават по-бързо както случаите на вече упражнена агресия, така и тези, в които има риск от такава. Особено важна ще бъде работата с деца, ученици и студенти.

Друг акцент в програмата е подготовката на адвокати, съдии, прокурори и следователи за работа по дела, свързани с домашно насилие. Ще бъде създадена национална телефонна линия за помощ на лица, които са пострадали от домашно насилие или са в риск.

Освен това на Националния телефон за правна помощ 0700 18 250 адвокати ще консултират хората по казуси, свързани с домашно насилие. Такава подкрепа предлагат също Адвокатските съвети в страната, а мрежата от Регионални центрове за консултиране ще се разширява. Предвидени са средства за поддръжка на съществуващото мобилно приложение "Помогни ми".

Ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ за социално, психологическо и правно консултиране, за процесуално представителство и за специализирани програми за възстановяване и защита на жертви или свидетели на агресия в дома, настанени в защитени жилища. Общините ще продължат да поддържат съществуващите 31 кризисни центъра в страната, в които могат да бъдат настанени общо 348 жени и деца, пострадали от домашно насилие или трафик на хора.

Държавата ще финансира специални програми за социална и психологическа работа с извършителите на домашно насилие за преодоляване на агресията и справяне с гнева.

Предстои одобрената Национална програма за превенция и защита от домашно насилие 2024 - 2026 г. да бъде одобрена от Министерския съвет.


Източник: mediapool.bg