© ПП "Врачански Блкан"

За първи път от провеждането на конгреса, български участници проведоха работен семинар. Инж. Ани Петракиева (ДПП "Витоша") и Оля Генова (ДПП "Врачански Балкан") представиха обучителна програма на тема "В кухнята на климата - или как човекът от наблюдател, стана режисьор на климатичните промени". В нея взеха участие 21 експерти, които наблюдаваха образователни методи и игри, прилагани в природните паркове в България. С помощта на кухненски прибори, участниците научиха за причините за измененията в климата, ролята на човека в този процес и възможностите за превeнция.

През втората част на работното ателие беше представенa динамична игра, онагледяваща човешкото влияние върху количеството на парникови газове в атмосферата, както и стимулира участниците за намиране на подходи за тяхното намаляване. В края нa семинара всеки присъстващ трябваше на изработи свой "климатичен садвич" с най-важните според него действия за справянето с климатичната криза.

© ППП "Врачансни Балкан"

Организаторите на конгреса - SILVIVA бяха планирали инициативата като климатично неутрална. Всички участници бяха стимулирани да пътуват с еколкогичен транспорт, да консумират вегетарианска храна, да не се принтират излишни материали, като по-този начин цялото събитие да остави възможно най-нисък въглероден отпечатък на планетата.