Домакините на събитието изненадаха приятно своя гост с литературно-музикална програма на коледна тематика и изпълнение на народен танц. Те бяха подготвили също кратка видео визитка на Владимир Уручев и мултимедийна презентация за Европейския съюз.

Директорът на училището Мариела Горанова запозна евродепутата с мястото на мездренската гимназия в образователната система на общината и региона и с проектите, които изпълнява в момента СУ "Иван Вазов".

Владимир Уручев говори за това как се е родила идеята за Обединена Европа в годините след Втората световна война, какви са съвременните измерения на този най-успешен, по думите му, мирен проект в света и перспективите за бъдещото му развитие. Той акцентира върху най-големите предизвикателствата, пред които е изправен в момента Европейския съюз - глобалният проблем с климатичните промени, мигрантската криза и недостигът на квалифицирана работна ръка в Общността.

По време на дискусията Уручев отговори и на въпросите, които вълнуват младите хора по актуални теми от деня.

Това е поредната инициатива, реализирана от младшите и старшите посланици на Европарламента от Мездра по проекта „Училище посланик на Европейския парламент”. Преди това те се срещнаха и разговаряха с председателя на Общинския съвет Яна Нинова, с евродепутата Ангел Джамбазки (ЕНП/ВМРО) и посетиха българския парламент по покана на народния представител от ПП ГЕРБ Красен Кръстев.