Яна Нинова запозна учениците от гимназиалния курс на обучение със същността и правомощията на Общинския съвет, неговата структура, организация и дейност като орган на местното самоуправление. Младшите посланици на Европарламента научиха също как се вземат решенията в местния парламент и изпробваха системата за електронно гласуване.

Младите хора представиха своите идеи какви дейности предлагат да бъдат включени в проекта, по който работят. Сред тях са стартиране на образователно училищно радио, създаване на информационни кътове за отделните страни членки на Европейския съюз, посещение на Народното събрание, срещи разговори с български евродепутати, изготвяне на презентации, видеоклипове, брошури и флаери, организиране на информационни кампании, викторини и кулинарен базар с ястия от различни европейски държави и т. н.

Яна Нинова пое ангажимент да съдейства на средношколците за посещението им в българския парламент и за среща разговор е евродепутата Владимир Уручев (ЕНП/ ГЕРБ).

В резултат на дискусията беше приет План за работа на младшите и старшите посланици на ЕП през учебната 2018/2019 г. и учреден Клуб "Европа в училище”.

СУ "Иван Вазов" - Мездра е едно от 40-те учебни заведения от цялата страна, определени сред над 100 кандидатствали училища да работят по Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която се реализира у нас за трета поредна година.

След като постигнатото в рамките на учебната година бъде оценено, в края на месец юни 2019 г. всяко учебно заведение ще получи плакет за училище посланик на Европейския парламент, а старшите и младшите посланици - сертификати за участието си в програмата. Като допълнителна награда за добрата работа в рамките на инициативата Информационното бюро на Европейския парламент в България ще награди посланиците от две училища с участие в Програма "Евроскола" на Европарламента в Страсбург, Франция.