© Община Мездра

Да почетат „полковника с окарината“ дойдоха от близо и далече негови близки, приятели, ученици и следовници. Сред тях бяха началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев, кметът на Мездра Иван Аспарухов, офицерите от запаса полк. Спирдон Спирдонов, полк. Ваньо Иванов, полк. Стефан Шопов, подп. Митко Ганев, подп. Иван Джунов и синът на юбиляра - подп. Любомир Димитров, председателят на НЧ „Просвета 1925“ - Мездра Валентин Вълчев, представители на национални, регионални и местни медии.

В непринудена обстановка ген.-майор Дочев удостои о. з. полк. инж. Георги Димитров с юбилеен медал „110 години Военна академия „Г. С. Раковски“ и му връчи поздравителен адрес. Кметът на Мездра Иван Аспарухов подари на рожденика северняшка риза, бутилка вино от родното му село Типченица и поздравителен адрес.

Уважаеми г-н Димитров, пише в поздравителния адрес,

Приемете от името на Община Мездра и на цялата местна общественост най-сърдечни поздрави по повод Вашата 90-годишнина - една достолепна възраст, която сама по себе си заслужава уважение.

Ние високо ценим Вашия принос като кадрови военнослужещ, офицер и преподавател по дисциплината „Основи на радиолокацията“ във Висшето народно военно артилерийско училище - гр. Шумен за изграждането и развитието на Българската армия, както и за обучението и възпитанието на стотици военни инженери за противовъздушната отбрана на Република България. По оценка на Ваши колеги, на всички длъжности, които сте заемали, Вие сте проявявали висок професионализъм, всеотдайност и отговорност в работата си, съчетани с разностранна общественополезна дейност.

Благодарим Ви за Вашите изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на община Мездра като дългогодишен самодеец при Народно читалище „Наука-1919“ - с. Лик, изпълнител на окарина, многократен участник и лауреат на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, за съхраняване, опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на България и по-специално на фолклорното музикално изкуство.

Бъдете здрав, все така с бодър дух и обграден винаги от обичта, уважението и грижите на Вашите близки!“

Поздравителни адреси и почетни грамоти бяха връчени също от името на Централния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), областния управител на Враца Стефан Красимиров, областната организация на СОСЗР - Монтана, Кметство Лик и НЧ „Наука-1919“.

Музикален поздрав към рожденика отправиха Група за автентичен фолклор при НЧ „Наука-1919“ - с. Лик и солистът на Група за стари градски песни „Мездрея“ Валентин Вълчев, а о. з. полк. инж. Георги Димитров изпълни на окарина любими народни мелодии от Борис Машалов, Гюрга Пинджурова и Николина Чакърдъкова.

„Най-голямата награда е уважението, с което се ползвам в обществото, сподели развълнуван бай Георги. Това е най-ценната ми награда - моралното признание от хората. От друго, освен здраве, не се нуждая.

Чувствам някаква сила, която сякаш идва отгоре и която ме крепи на тези години. Дано имам дни да участвам още веднъж на събора в Копривщица!“

Личният празник на о. з. полк. инж. Георги Димитров беше ознаменуван със засаждането на орех - символ на живота и на дълголетието, пазител на семейството и на дома, в което се включи и младата курсантка, старши сержант Снежана Николова, четвъртокурсничка във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия, специалност „Авиационно оборудване“.

А на изпроводяк всички благопожелаха на рожденика да се срещнат на неговата 100-годишнина! Амин.