Съборът за автентичен фолклор "Тополи пее и се смее” e създаден по идея на местното НЧ "Св. св. Кирил и Методий-1927”’ в подкрепа на инициативата "Съхрани българското”. През 2006 г. се проведе първото издание на събора, което беше посветено на 80-годишнината на читалището в селото.

Партньор и съорганизатор на събора е Кметство Тополи. Чрез създаването на този събор, организаторите имат за цел да се съхрани и популяризира българския автентичен, словесен и песенен фолклор, музика, танци, традиционни костюм и накити.

Съборът е с конкурсен характер. Организира се през година, в края на месец август. От 2015 г. съборът е национален. Патрон на седмото издание на събора, което се проведе тази година на 26 и 27 август, е кметът на Варна Иван Портних.

Общо участниците наброяваха около 1000 души от различни краища на България - Варна, Мездра, Сунгурларе, Хисаря, Провадия и най-много от Силистра.

Особен колорит на събора придаде международното участие на танцьорите от Солун, Гърция - Клуб за народни танци Хиралау, "Трите Йерарси”. Те изнесоха програма в концертната част извън конкурса. По покана на организаторите гостува и групата за руски песни "Калинушка” от село Казашко.

В конкурсната част участваха бесарабски българи от град Рени и представители на Българското културно дружество "Отечество” в Украйна .

В категорията "Инструменталисти” бай Георги Димитров от село Лик омагьоса авторитетното жури със звуците на своята окарина и заслужено грабна първото място.