© Община Мездра

"Обръщение"-то (което публикуваме без редакторска намеса) гласи буквално следното: "Колективът от лекари, медицински сестри и обслужващ персонал са възмутени от нагласата на някой Общински съветници относно предстоящата сесия на Общински съвет - Мездра (31.01.2019 г.) да не подкрепят решението на комисията за Управител на МБАЛ - Мездра ЕООД.

Ние искаме твърдо да заявим нашата подкрепа за д-р Михайлова и Ви уведомяваме, че ако тя не бъде избрана болшинството от нас ще депозират молби за напускане. Надяваме се на вашето положително отношение загърбвайки политическите интереси и пристрастия, мислейки за населението на Община Мездра да подкрепите д-р Михайлова за Управител на МБАЛ - Мездра."

Под това обръщение са се подписали медицински специалисти от Вътрешно отделение, Хирургично отделение, Неврологично отделение, Детско отделение, Отделението за анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ) и Отделението по образна диагностика, Медико-диагностичните лаборатории, служители в администрацията, кухнята, шофьори, перачки, ел. техници, санитари, стерилизатори и пр.

Прави впечатление, че подписката е подкрепена дори от служители във Филиала за спешна медицинска помощ, който е структура на съвсем друго лечебно заведение - ЦСМП - Враца, както и от общопрактикуващи лекари и медицински сестри, които се помещават в сградата на бившата Районна поликлиника.

Под своеобразен олекотен вариант на горното обръщение, без обаче да декларират, че ще подадат молби за напускане, са се подписали колективът на Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) в МБАЛ - Мездра и 25 лекари, медицински сестри и обслужващ персонал от Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по вътрешни болести (СБПЛРВБ) - Мездра.

"В тези трудни години за повечето болници в страната политическите пристрастия или други такива не бива да бъдат водещи при вземане на решения свързани със здравеопазването", пише пък в това "Обръщение".

Оставяйки без коментар поредицата правописни, пунктуационни и стилистични грешки в горните "обръщения", възникват най-малко три въпроса:

1. Кой стои зад тази организирана подписка, плъзнала като гъгрица измежду боб в навечерието на предстоящата сесия на Общинския съвет?

2. Политическа манипулация и/или опит за оказване на натиск върху общинските съветници как да гласуват в местния парламент е въпросната петиция?

3. Оправдано ли е най-ценното - здравето на хората, да бъде заложник на личните амбиции на една или друга персона, пък била тя и управител на лечебно заведение?

Каквото и да си говорим, зад тази ювелирна конспиративна акция прозира "дългата ръка" на Партията. Която много добре знае как да брани със зъби и нокти своите кадри - особено, когато са на ръководни позиции. Кому е нужно обаче да се адресира петицията и до кмета на общината, като дори на бездомните кучета пред гарата е ясно, че тя е инспирирана с неговата благословия от Политбюро над кабинета му в Съвета...

Кого лъжете, другарки и другари? И докога?

Любопитно е, ако все пак Общинският съвет не избере отново д-р Михайлова за управител на МБАЛ Мездра, дали "болшинството" от хората, които са се подписали под тази съшита с бели конци подписка, ще депозират молби за напускане. Върло се съмнявам. Особено що се отнася до джипитата.

Както казваше безподобният Николай Хайтов в разказа "Мъжки времена": "Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто - да го направиш."