© БТА

Процедурата трябва да насърчи инвестициите в увеличаване на производствените възможности и подобряване на бизнеса в семейните фирми и предприятията от творческите индустрии и занаятите. Целта е те да станат по-конкурентоспособни.

Насочеността е към микро и малки предприятия, които могат да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер за подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаване на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. По процедурата ще се предоставя и подкрепа за въвеждането на системи за иновации и конкурентоспособност за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията.

Повече от половината от общия бюджет на процедурата е насочен към предприятията от северните райони на страната, а специално за регион Монтана предприятията ще получат максималния брой точки по критерий регионална приоритизация. По този начин се надяваме предприятията от този регион наистина да проявят интерес към процедурата и чрез тези критерии и този бюджет, очакваме те наистина да имат много добри шансове за подкрепа по процедурата, заяви за БТА Албена Мерачева – началник на сектор „Програма конкурентоспособност и иновации в предприятията“ към Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по един проект е 15 хиляди лева, а максималният – 150 хиляди лева. Подкрепата за семейните предприятия е до 75% от сумата по проекта, а за предприятията от сектора на занаятите е до 85%, уточни Албена Мерачева.