Откриването на изложбата уважиха близки и приятели на Николай Кучков, който наскоро беше удостоен от Общинския съвет със званието "Почетен гражданин на община Мездра" - отличие, който му беше връчено навръх Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден). Сред тях бе доайенът на врачанските художници Любомир Минковски, дългогодишен учител по рисуване в Мездра и пръв уредник на Градската художествена галерия, при когото навремето Николай прави своите първи стъпки в изобразителното изкуство. Да засвидетелстват уважението си към Човека и Твореца дойдоха кметът на Мездра (1999-2014) Иван Аспарухов, журналистът и писател Георги Апостолов, председателят на градското Читалище "Просвета" Валентин Вълчев, общински съветници.

Ретроспективната изложба откри Светла Дамяновска, уредник на Градската художествена галерия. Приветствия към юбиляра отправиха кметът на Мездра Генади Събков и председателят на Общинския съвет Яна Нинова. "Гордея се, че като представител на Общинския съвет имахме възможност да удостоим с това високо звание човек като Вас, заяви Нинова. Където и да сте, Вие носите родния край в сърцето си и той излиза сътворен чрез талантливите Ви ръце. Бъдете жив и здрав и винаги носете и прославяйте родния край, както досега!“

"Една награда не се взема, а се дава, подчерта от своя страна Николай Кучков. Благодаря на Общинския съвет за най-голямата награда. Градът ме почете, но почитта ми към Мездра е още по-голяма - нека пребъде! Благодаря на моя Учител Любомир Минковски, на моя брат Евгени, но най-вече на съпругата ми Жени Танкова, която ме търпи вече 50 години. Благодаря на всички съграждани - бъдете здрави и щастливи!“.

Юбилейната изложба на Николай Кучков може да бъде разгледана всеки делничен ден до 21 май в Дома на железничаря в Мездра.

Николай Кучков е роден на 21 май 1948 г. в Мездра. От 1962 до 1964 г. учи в Националната академия за изящни изкуства в Хавана при известния кубински художник проф. Сервандо Кабрера Морено, след което завършва Художествената гимназия в София (1967) и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Монументална живопис”, при проф. Васил Стоилов и проф. Никола Гелов (1973).

Има повече от 30 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас и други градове на страната, както и участия в Общи художествени изложби в Холандия, Белгия, Полша, Германия, Унгария, Хърватия, Русия и Гърция. Негови монументални творби красят обществени сгради в Пловдив, Русе, Карлово и Санкт Петербург, а картините му са притежание на НХГ, СГХГ, ДХГ - Пловдив и на частни колекции в България, Полша, Германия, Холандия, Хърватия, Гърция, Русия и САЩ.

Носител е на множество престижни международни и национални награди, между които Първа награда за живопис на VII Международно бианале „Хуморът и сатирата в изкуството” (1985), Първа награда на Националната изложба „Автопортрет” (1994), Наградата на „Пловдив” за изобразително изкуство и „Мечът на Ромфея” (2000).

Член е Дружеството на пловдивските художници (1972), на СБХ (1978) и на Обществото на пловдивските художници „Филипополис” (1991).