На ски писта помощ са получили 1997 пострадали. По думите му 154 от пострадалите са предадени живи на екипите от Спешна помощ, 11 са смъртните случаи, а двама са в неизвестност. По 36 спасителни акции е имало в Пирин, в Стара планина и в Рила. Във Витоша спасителните акции са били 32, в Родопи – шест, в Осогово – четири. Нешев посочи, че в съвместна с армията акция, е оказана помощ с хеликоптер. "Пострадалият беше спасен заради бързия транспорт", допълни Нешев.

"В ПСС има близо 500 доброволци и 47 щатни спасители, като всички те са добре подготвени за оказване на помощ в планината", увери Нешев. По думите му основните причини за нещастия в планините са подценяване на условията и надценяване на собствените възможности, както и непознаване на терена, недооценка на метеорологичните условия, слаба физическа подготовка, каране извън обозначените писти, неподходяща екипировка. Нешев посъветва преди тръгване в планината да се планира маршрутът, екипировката да е подходяща, мобилните телефони да са заредени, желателно е да има и допълнителна батерия, да има достатъчно висококалорична храна, както и течности. По думите му е нужен и добър подбор на групата, в която хората трябва да са приблизително равностойни като възможности, за да се движат едновременно и да имат добри познания за планината. Нешев и председателят на ПСС Веселин Ганчев апелираха към представителите на бизнеса за помощ. "ПСС се финансира от държавния бюджет и от дарения, но средствата са недостатъчни. Даренията за тази година са близо 250 000 лева. Планинските спасители работят и с 22 кучета, от които 10 са оперативни, а останалите се обучават", посочи той, цитиран от БТА.

Да се направят промени в Закона за защита при бедствия и аварии, както и в Кодекса на труда, за да бъдат освобождавани от работа планинските спасители, когато са в акция, призова София Стоименова, член на Управителния съвет на ПСС.