Христина Христова
Христина Христова

На първи май 1966 година, в 11:25 ч., се скъсва стената на утайника към флотационната фабрика на рудник „Мир” във Врачанския Балкан. В резултат на това, образувалата се при преработването на оловно-цинковата руда огромна и тежка маса от отпадъци, преминава с голяма сила и скорост по поречието на река Лева, през село Згориград, прохода „Вратцата” и част от град Враца достигайки до площад „Христо Ботев” – разказва Христина Христова. Тя обяснява, че по официални данни тогава отровната сива стихия помита и унищожава по пътя си 153 жилищни сгради и отнема живота на 118 души. Без подслон остават 310 семейства, около 2000 души са бедстващи, 25 са в неизвестност, от които 12 деца. Христова добавя, че според неофициални данни броят на удавените хора надхвърля 400.

Разрушенията са огромни. Шосейният път Враца – Згориград - мина „Седмочисленици” е повреден по протежение на 6 км, а един участък от 3 км е разрушен напълно. Заедно с парк „Вратцата” са унищожени много стопански, комунално-битови постройки, търговски обекти, както и зоопарка. Прекъснати са електрическото захранване и телефонните връзки. Водопроводът е скъсан на много места. Водата е забранена за пиене. На природата са нанесени вреди за десетки години напред – пояснява Христова.


Главният уредник на музея напомня, че паметната изложба е направена по повод 50-та годишнина от наводнението и е показана за първи път пред жителите и гостите на Враца на 1 май 2016 г. Инициатор и организатор на събитието са сдружение „Модерна Враца”, с подкрепата на инж. Тодор Топалски, д-р Григор Томов и ПП „Врачански Балкан”, под егидата на кмета на Община Враца Калин Каменов. В изложбата са използвани и архивни снимки на краеведа Веско Лазаров, репродуцирани от фотографа Васко Врачовски.

Съвременниците на нещастното събитие помнят грозната и неизличима от съзнанието картина заедно с неизброимите черни забрадки и неизплаканите сълзи. Трябва да се помни това страдание успоредно с надеждата, че то никога няма да се повтори.