Кампанията се провежда за осма година от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Целта е в този ден да няма загинали по пътищата на нито една страна от Европа. Инициативата е част Европейската седмица на мобилността.

„Инициативата е на третите класове. На днешния ден решихме учениците от първи до четвърти клас да бъдат облечени със светлоотразителни жилетки да изпишат знака „Стоп“, разказа учителката Христина Иванова.

Заедно със своите учители и под надзора на полицията, третокласниците преминаха през града, носещи светлоотразителни жилетки и изображения на пътни знаци в ръце. По този начин децата искаха да покажат колко е важно да се спазват правилата за движение както от шофьорите, така и от пешеходците.

Крайната точка бе ПГ „Васил Левски“, където учениците бяха посрещнати от зам.-директора Лили Кръстанова и екипа на учебното заведение. На двора в училището децата имаха кратък урок по „Безопасност на движението“, изнесен им от учителя Ивайло Петров. Малчуганите се запознаха с пътните правилата, с различни ситуации, които могат да им се случат на пътя или като пешеходци.

Третокласниците бяха подготвили кратка програма за своите домакини, свързана с безопасността на движение и отговорността на пътя.

Инициативата беше организирана от началния етап в ОУ „Христо Ботев“ и учителите Христина Иванова, Румяна Стоянова и Теменужка Начева., ,Да спазваме правилата на пътя" бе мотото на днешния ден! Призивът е към всички участници на пътя, защото няма по-ценно от човешкия живот", приканват от училището.

Всички деца получиха грамоти за участие, които им бяха връчени от представители на РУ Полиция Мездра и зам.-директора на гимназията Лили Кръстанова.

След организираната образователна проява от ОУ „Христо Ботев“ подариха на ПГ „Васил Левски“ портрет на двата патрона на учебните заведения, питка за здраве и букет цветя.