Нейната маса и движение изглеждат нормални за това, което бихме очаквали от спирална галактика... всъщност, ако извлечете звездите от спирална галактика като Млечния път или Андромеда, бихте получили в по-малка или по-голяма степен J0613+52.

Според екип от астрономи, ръководен от астрофизика Карен О'Нийл от обсерваторията Грийн Банк, това може да е първото откритие на първична галактика в близката Вселена, съставена предимно от газ, който се е образувал в началото на времето.

Откритието, направено съвсем случайно, е представено на 243-тата среща на Американското астрономическо дружество.

"GBT случайно е бил насочен към грешни координати и е открил този обект", казва О'Нийл. "Това е галактика, съставена само от газ - няма видими звезди. Възможно е там да има звезди, но ние просто не ги виждаме."

Изследователите са използвали обсерваторията „Грийн Банк“ (GBT), за да търсят и изучават така наречените галактики с ниска повърхностна яркост, или LSB (предимно малки галактики джуджета). Te не излъчват много светлина, тъй като по-голямата част от съдържанието им е съставено от газ и тъмна материя и имат много малко звезди.

Принципно изследователите са искали да измерят съдържанието на газ и масата на галактиките LSB с помощта на телескопите „Грийн Банк“, „Аресибо“ и радиотелескопа „Нансей“. Ето защо тяхното проучване е било фокусирано именно върху газа, а не върху звездите. „Грийн Банк“ и „Нансей“ е трябвало да наблюдават един и същ участък от небето, но заради печатна грешка в координатите първият телескоп е бил насочен към регион, който не е бил изследван досега.

Там изследователите откриват следи от водороден газ със сила, типична за спирална галактика. Дори успяват да установят доплеровото изместване на радиовълните, свързано с въртенето на галактиката - удължаване на дължината на вълната в частта, която се върти встрани от нас, и скъсяване на дължината на вълната в онази, която се върти към нас.

Но в радиоданните от „Грийн Банк“ няма никакви следи от звезди. Обектът изглежда е изолиран и необезпокояван, без да е преживял гравитационни взаимодействия през всичките 13,8 милиарда години, които биха нарушили равновесието на газа, разкъсвайки го или изтласквайки го в купове, необходими за стартиране на значително звездообразуване. Това прави J0613+52 обект, който не прилича на никой друг, наблюдаван досега.

"За момента знаем, че това е галактика, която е изключително богата на газ", казва О'Нийл.

"Тя не демонстрира звездообразуване, както бихме очаквали, вероятно защото газът ѝ е твърде разпръснат. В същото време е твърде далеч от други галактики, за да могат да ѝ помогнат с образуването на звезди. J0613+52 изглежда едновременно необезпокоявана и слабо развита. Това може да е първото ни откритие на близка галактика, съставена от първичен газ."

Тъй като е толкова тъмна, по-нататъшното ѝ изучаване може да се окаже предизвикателство. Не е изключено и да не е възможно да я видим в други дължини на вълните (освен радио). По всичко личи, че това е и рядък обект, тъй като е първият подобен, засечен в историята. Изследователите смятат, че ако използваме мощни телескопи, можем да претърсим небето и да се опитаме да открием и други галактики като нея.

Като се има предвид обаче начинът, по който материята във Вселената изглежда привлечена, може да се окаже, че J0613+52 е единствен по рода си, поне в близкото пространство - облак от газ, непроменен от зората на Вселената, който се носи сам в продължение на милиарди години.

Откритието е представено на 243-та среща на Американското астрономическо дружество.


Източник: obekti.bg