На събитието присъстваха организаторите от Камарата на строителите в България (КСБ), Националния клуб на строителите ветерани (НКВС) и кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, както и мнозина колеги на ген.-полк. Василев, общественици и културни дейци.

Изграждането на бюст-паметника е осъществено по инициатива на инж. Илиян Терзиев - председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България, инж. Тодор Топалски - председател на Управителния съвет на Националния клуб на строителите ветерани и инж. Виктор Шарков - първи зам.-председател на УС на НКСВ, със съдействието на кмета на община Мездра Иван Аспарухов.

Средствата за паметника са осигурени от дарения на ръководители на строителни фирми - членове на Камарата на строителите в България и от бивши командири от Строителни войски.

В знак на признателност пред бюст-паметника бяха поднесени венци и цветя.

Проектът за неговата изработка е дело на известния столичен скулптор Петко Арнаудов, а изпълнението е на младия врачански скулптор Иван Симеонов, възпитаник на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино.